”Bakom kulisserna”

Detta var roligt!

 

Mats Höjer både guidar oss och bjuder på det lilla extra
Mats Höjer både guidar oss och bjuder på det lilla extra

Vi sattes på hårda prov för att komma in vid teatern.
Inget agerande krävdes dock, tack och lov, utan endast vissa kunskaper om Dalateatern. Vi klarade det med gemensamma ansträngningar och ”turnén” kunde ta sin början.

Vi tågade glatt efter Mats Höjer genom korridorer och fram till den scen där de flesta föreställningar utspelas: ”svarta lådan”, en scen som rymmer 140 personer och går att bygga om i det oändliga. Någon dansföreställning kan man dessvärre inte ha då dansare måste ha minst 24 plusgrader och ett lätt sviktande golv. Scenen i Folkets hus klarar dessa krav men inte Dalateatern.

Dalateatern är också ofta ute på turné. Det ingår i uppdraget. Då gäller det att anpassa scenen efter den plats dit man kommer. Det är faktiskt takhöjden som är viktigast. För att få rätt belysning får inte lamporna vara för nära skådespelarna.

Smedens genialiska läktarkonstruktion
Smedens genialiska läktarkonstruktion

Vid stora föreställningar har man också använt sig av naturen. Hemsöborna på Hellmansö blev en stor succé. Denna regniga sommar fick man endast ställa in 1 (en) gång. Det kunde regna före, efter, lite i pausen men inte under själva föreställningen. Så nog finns det vädergudar.
Magasinet är en lokal som har utnyttjats med framgång. “Spelman på taket“ blev en stor succé där.
Man har också barnteater, skolteater och ungdomsteater.

Det blev trångt i det väldiga kostymförrådet
Det blev trångt i det väldiga kostymförrådet

Teatern finansieras av länet och staten samt genom biljettintäkter. Säkerheten är stor. Som kuriosa kan nämnas att många fackuttryck kommer från sjömänslivet då Shakespeare anlitade arbetslösa sjömän som scenarbetare. Se där, en kunskap som jag inte hade tidigare.

Mats hade även bjudit in en trubadur till vår stora förnöjelse. Ut går han för att hämta och in kommer Mats Höjer, som underhöll oss med visan Inga-Lill av Allan Edvall. Stora applåder.

Nu traskar vi vidare till ”Kultursoppesalen”. Här står bl a en av smedens uppfinningar. En publikfrämjande skapelse i form av stolar i en tre-raders konstruktion. Den kan lätt flyttas och ställas upp i lokaler som inte är utrustade med åhörarplatser. Ger med andra ord möjligheter till kulturspridning långt ute i periferin. Konstruktionen har väckt uppmärksamhet och efterfrågas från många håll.

1008-4
Avslutning, kaffe med dopp

 

Turnén går vidare uppför trappor, genom kostymförråd, fler gångar med loger, ner för trappa, fram till personalens lunchrum, där smörgås med kaffe väntar på oss. En vidunderlig utsikt bjuds vi också på, även om det är mörka kvällen ute.
Vi hade delat upp oss på två kvällar vilket var bra. Alla som ville komma fick plats.

Mats, vi tackar dig av hela vårt hjärta..