Studiebesök på Tidningshuset Ingarvet

Vi förstod att intresset skulle vara stort och därför bokade vi två datum för vårt studiebesök. Peter Holmbom på tidningen var vänlig nog att ställa upp under två kalla kvällar. Båda dagarna var fullbokade men ett visst manfall inträffade på grund av kylan. Det var 22 grader kallt men marschallerna lyste välkomnande i mörkret så att vi visste var vi skulle gå in.

Vi samlades i Pressrummet där Peter gav oss en genomgång om hur mediavärlden ser ut idag. Han svarade också på en hel del frågor från oss. Det händer mycket där nu och det går fort. Papperstidningen har ju varit den mest använda informationskällan för så många av oss. I Dalarna har vi fortfarande våra tidningar kvar även om upplagan minskar. Man räknar med att den har den halverats om 10 år . (Genomsnittsåldern för en prenumerant är 62 år).

Tidningen består av

  • Nyheter/notiser
  • Reportage
  • Undersökande material
  • åsiktsmaterial
  • Nöjesläsning
  • Annonser

Vi fick några visioner om framtiden. Som alternativ till papperstidningen finns Radio-TV-Appar-Direktreklam-gratistidningar-E-tidning -Webb. Nyheter förmedlas också i nya kanaler såsom Facebook, Twitter-Iphone-You Tube mm. Dt:s (dt.se) nättidningar har t.ex 191.800 besökare/vecka. än så länge är nättidningen gratis, men hur länge?
Som kuriosa kan nämnas att det som engagerar folk mest i Dalarna är Leksands IF och vargfrågor.

Efter teoretisk genomgång var det dags för en rundvandring genom tidningshuset. Vi började hos säljorganisation, vidare till redaktion och ner i tryckhallen och packsalen.

I nya fräscha lokaler sitter säljare för Radio, gratistidningar, tidningar samt web. En ensam flitig säljare sitter kvar och registrerar
I nya fräscha lokaler sitter säljare för Radio, gratistidningar, tidningar samt web. En ensam flitig säljare sitter kvar och registrerar
Nu har vi kommit in på redaktionen. Här håller kvällsredigerarna på och gör i ordning morgondagens tidning
Nu har vi kommit in på redaktionen. Här håller kvällsredigerarna på och gör i ordning morgondagens tidning

 

 

 

 

 

 

 

Vi går ner en trappa och kommer då till tryckeriet. Peter, vår ciceron, står här bredvid vår ordförande.
Vi går ner en trappa och kommer då till tryckeriet. Peter, vår ciceron, står här bredvid vår ordförande.
Ännu så länge är pressen tyst. Klockan är 19.40 och kl 20.00 dundrar den igång med den första av morgondagens tidningar. Här trycks FK. SDT, BT och NLT. Pralin och vissa legoarbeten. MT trycks i Gävle.
Ännu så länge är pressen tyst. Klockan är 19.40 och kl 20.00 dundrar den igång med den första av morgondagens tidningar. Här trycks FK. SDT, BT och NLT. Pralin och vissa legoarbeten. MT trycks i Gävle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alldelens bredvid tryckpressen ligger naturligtvis packsalen. Hit kommer dom färdiga tidningarna för packning och distribution ut till väntande kunder. Att få en morgontidning på frukostbordet är ganska skönt
Alldelens bredvid tryckpressen ligger naturligtvis packsalen. Hit kommer dom färdiga tidningarna för packning och distribution ut till väntande kunder. Att få en morgontidning på frukostbordet är ganska skönt

Vi tackar Peter varmt för att han tog sig tid med oss och visst är det skönt att få en morgontidning till frukosten!