Rällsjögården och dess unika växter torsdag 3 september 2015

räll 1Den här gången var vi lite gränsöverskridande. Vi lämnade centrum av Falun och drog till landsbygden.  Rällsjöbyn, närmare bestämt. Vi höll oss dock inom Falu kommun.  Rällsjöbyn hör nämligen till Falu kommun men området runtomkring hör till Leksands kommun.  Så kan det gå.

Vi besökte Rällsjögården.  En gård med anor från 1804.  En s.k. fyrkantsgård. Husen lär vara äldre då dom är flyttade till nuvarande plats. Man kan se att huset är från 1600-talet pga de sexkantiga knutarna på husen. När byn var som störst fanns det tolv hushåll, numera är antalet fyra.

räll 2Vi samlades för gemensam bilfärd.  Det regnade så lite extra spännande var det.  Men väl framme duggade det endast lätt och vi blev välkomnade av Ingeborg med make och bror.  I ett av uthusen var en projektor installerad och den bänkade vi oss framför och Ingeborg visade bilder från trädgården.  Vi var ju där på eftersommaren så mycket hade blommat över.  Vi satt och kurade i mörkret alltmedan Ingeborg visade bildspel och berättade.

Den som bebodde gården senast var RällsjöBritta som gick bort 2006, 105 år gammal. Jodå, det lönar sig att leva sunt och hålla sig igång.

räll 3Ingeborgs föräldrar köpte sig ett sommarställe i Rällsjöbyn och Ingeborg blev tidigt som barn i huset hos Britta.  Där fick hon vara med om allt som gjordes på en gård med självhushållning. Utan alla de bekvämligheter som finns idag.  Så småningom kom elektriciteten in i gården men motståndet från Britta var stort.  Att Ingeborg fick vara med om så mycket redan i unga år gjorde att intresset för gården och dess omgivningar blev hängivet.  Hon och maken har på helt ideella krafter tagit över gården och dess skötsel.  Det kräver en hel del av engagemang och vi är tacksamma över att det finns eldsjälar så vi andra kan få del av om hur det har sett ut i forna dagar.

räll 4Vi fick via bildspelet se många av de blommor som finns runt gården.  Förr fanns det ju inte handelsträdgårdar som vi har idag utan då bytte man blommor och växter med varann.  Mycket har man fått från Vassbo och naturligtvis har man också lämnat ifrån sig en hel del. Här finns otaliga växter som är både till lyst och nytta.

Alnarp har haft personal här för att inventera då det finns en hel del av gamla växter. Man fann bl a en pelargon som var unik och som fick namnet RällsjöBrittas pelargon.  Påminner om engelsk pelargon.

Vi har ju här i Dalarnas haft lite delade meningar om vilken blomma som skulle kallas för Dalarnas landskapsblomma.  Ängsklocka eller blåklocka. I den debatten var RällsjöBritta djupt engagerad och hävdade bestämt att blåklockan är mycket, mycket äldre än ängsklockan.

räll 5Efter bildspel och berättande gick vi ut i nästan strålande solsken. Mycket hade blommat över men vi kunde ändå göra oss en god föreställning om hur det ser ut i full blom. Vi fick också möjlighet att gå in i bostadshuset och kika.

Gården är inte K-märkt

Ett stort varmt tack till Ingeborg med make.

Efter besöket på Rällsjögården gjorde vi en avstickare till Ollasgårdens glasloppis.