Besök på SVENSKA KRÄMFABRIKEN 13 och 15 oktober 2015

Men det här var intressant”.   Citat från en medlem efter visningen
”Tänk att vi har något sådant här i Falun”.    Ett annat citat från en medlem

Ritat av Mondo arkitekter, Falun. -Men varför är den grå? frågade någon. -Det är snyggt, sa Pär
Ritat av Mondo arkitekter, Falun.
-Men varför är den grå? frågade någon.
-Det är snyggt, sa Pär

Ja så lät det efter visningen av Svenska Krämfabriken. Vi trodde oss veta att det skulle bli ett stort intresse varför vi hade bokat två kvällar från början, men tyvärr fick ändå inte alla plats.

Pär Borgersen tog emot oss med varm hand.  Han är en av 5 delägare som sitter i ledningsgruppen. Pär började med att berätta hur det hela hade startat med att han och en gammal barndomsvän, Johan Mattsson, fick möjligheten att överta Simplus i Mora.  Här tillverkades från 1979 den redan då berömda Ormsalvan.  (Jodå, från allra första början var det skallerormsextrakt i den) Det är numera utbytt mot örten Arnika Montana. Övertagandet skedde 2012. Nu började en fantastisk resa för dessa båda unga entreprenörer.  Bägge kom från barndomsmiljöer där eget företagande var ett självklart sätt att leva.

Pär Borgersen
Pär Borgersen

Relativt snart inleddes diskussioner med ett annat företag som heter Recipe For Men. Recipe For Men startades 2004 av tre entreprenörer som tidigt identifierade behovet av manlig hudvård. Man hade upptäckt att männen ofta lånade flickvännens/fruns krämer så varför inte göra egna hudlotions för män.  Samtalen mellan bolagen ledde till att man skapade ett gemensamt bolag SVENSKA KRÄMFABRIKEN. (På engelska: svenska kramfabriken, gulligt eller hur) Sökandet efter nya lokaler började. Lokalerna i Mora var för små.  Skulle man bygga ut där? Eller skulle man flytta verksamheten till Falun?  Familjerna fanns i Falun vilket bidrog till beslutet att lägga nya fabriken här.

Vad som är viktigt för Svenska Krämfabriken är det genomgående ekologiska tänkandet. Ingredienserna, förpackningen, tillverkningsprocessen osv.  Bl a samlas avfallsprodukter i en separat tank som en slamsugningsbil kommer och tömmer för vidare befordran till förbränning.  Inget går ner marken.  Så det blir inga utsläpp. Verksamheten är eko-certifierad. Detta innebär en ständig kontroll från ansvariga myndigheter, vilket företaget välkomnar då man därigenom kan påvisa sitt eget seriösa tänkande.  All energi som förbrukas kommer från förnybart bränsle. Falu kommun har också varit mycket tillmötesgående vid etableringen.

Några av oss som blev fångade på bild
Några av oss som blev fångade på bild

Vi fick också en genomgång av produkternas användningsområden och dess försäljningsställen. Apoteken säljer deras produkter. Och när dom tar in nya produkter så är det en rigorös utredning av varans kvalitet. Många av krämerna säljs också på ICA, COOP, Kicks, Åhléns mm.

Efter den teoretiska genomgången var det dags att besöka fabriken.  Här inne råder det renhet till max, så innan vi fick gå in i det allra heligaste fick vi ikläda oss rockar, mössor och blå tossor på fötterna. Här fick vi gå runt och följa hela processens cirkel från ingredienser till färdig produkt

På andra sidan dörren blev vi alla lika
På andra sidan dörren blev vi alla lika

Företaget omsätter 60 miljoner. Byggnaden är på 2000 kvm och takhöjden är 7 m. Man äger inte byggnaden utan hyr den. Företaget har idag 20 anställda i Falun och åtta i Stockholm. I huvudstaden finns försäljnings- och marknadsavdelningen.

Pär återkom hela tiden till om hur viktig personalen är för företaget.  Det gäller att hitta personal som är bättre än man själv på respektive område. En annan viktig faktor är familjerna som till 100 procent har stöttat med kunskap och glada tillrop under resans gång. Denna resa som fortsätter in i framtiden.

Och i framtiden finns bl a Alfons Åberg…..

Ett stort varmt tack till SVENSKA KRÄMFABRIKEN som lät oss komma in i denna intressanta tillverkningsindustri.