Lugnet efter VM 18 november 2015

Katarina summerar VM
Katarina summerar VM

Den 5 februari 2014 berättade Rony Forsberg för oss om pågående satsningar på Skid-VM i Falun. (se VM utan skidor under Återblick). Idag den 18 november var det dags för Katarina Medveczky att göra en hopsummering. Katarina är kommunikationschef i VM-organisationen och kan allt om projektet ända från ansökningsförfarandet till efterkalkylen.

Falun har haft VM tre gånger tidigare, nämligen 1954, 1974 och 1993. Efter tre försök beviljades Falun att åter få arrangera VM år 2015. Nu hade man 1715 dagar (drygt 4,5 år) på sig att genomföra projektet. Det kan förefalla vara en lång tid, men den behövdes för att uppfylla alla villkor som ställdes av FIS. Falun beslutade sig för att åstadkomma något utöver det vanliga. Man bildade organisationen ”Beyond skiing” för att fånga upp och hantera sponsorsverksamhet och evenemang runt VM till nytta för hela regionen.  450 företag anslöt sig! Avtal skulle skrivas, boendekapacitet, transporter, ekonomi, utbildning av volontärer och tusen andra frågor måste diskuteras och läggas fast. Tiden var pressad men det mesta föll på plats.

Fika och frågor
Fika och frågor

VM blev en framgång! Alla löften kunde uppfyllas. 228 000 biljetter såldes mot planerade 179 000. 281 000 åskådare besökte skidstadion mot planerade 200 000. C:a 70 000 personer samlades på torget i samband med prisutdelningarna. Alla som deltog, både publik, tävlande, mediafolk, volontärer och funktionärer har enbart positiva omdömen.

VM-projektet har medfört att skidstadion kunnat uppgraderats till nationalarena. Dessutom har vissa investeringar tidigarelagts och påskyndats, t.ex. Södra centrum, Geislerska parken o.s.v

Falu kommun har investerat 240 milj kronor i anläggningarna. Vinsten blev 47 milj varav 65% går till Falu kommun och resten till Svenska skidförbundet. FIS kammar hem pengar endast genom sponsorsavtal och TV-rättigheter och får  alltså ingenting av arrangören. Man räknar med att c:a 470 milj TV-tittare följde spelen!

Hur kunde det gå så bra? Katarina betonade att planeringen måste påbörjas i god tid och att man måste ha en god ekonomisk styrning. Ett för-VM som gav värdefulla kunskaper arrangerades 2013.

Katarina får en kram
Katarina får en kram

Vad händer i framtiden? Ambitionen är att genomföra årliga världscuptävlingar på Lugnet. Röster har också höjts för att ett nytt VM skall arrangeras 2025. Hoppbackarna verkar dock få stå oanvända under de närmaste åren. Kanske blir det bättre fart på backhoppandet när ungdomsbackarna blir klara. (Man börjar inte gärna med att träna i 90-metersbacken). Bergbanan fungerar i vilket fall. En åktur tillsammans med barnbarnen rekommenderas. Den kostar bara 40 kr för pensionärer.

Slutligen tackade vi Katarina för ett intressant föredrag och gläds tillsammans med VM-organisationen för ett väl genomfört projekt!