Statyer och andra utsmyckningar i Falun tors 3 dec 2015

vi samlas förväntansfulla
vi samlas förväntansfulla

Tänk vad den mannen vet mycket, jag menar Örjan Hamrin. Till vårt sista program för hösten 2015 kom han till Officerssalongen och berättade om statyer i Falun.

 

den bedårande lilla Snöklockan
den bedårande lilla Snöklockan

Den första statyn han berättade om var Engelbrekt som står på stora torget.  Bara om den statyn finns det hur mycket som helst att berätta.  Tillblivelsen genomgick många svåra beslut och tyckanden. Går inte att återge det här, men det finns ett helt häfte om historien på Dalarnas museum. När jag köpte det kostade det 30,- . Det började med att fiolspelaren Ole Bull undrade varför vi inte hade en staty över Engelbrekt och en gosse lämnade 10 öre till sin lärare för att starta en insamling till en sådan i staden.  Stenen var i rullning.  Och den stenen slutade inte rulla förrän 22 år senare när statyn äntligen står på torget på den plats den står idag med inskription.

 

 

Selma sittande vid Faluån
Selma sittande vid Faluån

I residensstäderna finns det ofta många statyer i offentliga miljöer.  Det går inte att återge dem alla som Örjan talade om men skall försöka få med ett urval.

Snöklockan av Hasselberg. Kronbergs minne.  Hon skall symbolisera vårvintern och det är meningen att det skall vara en vattenskulptur med en damm för barn att leka i, men det fungerade inte länge.  Hon fick förfalla och likaså omgivningen runt henne.  Efter ett påpekande från en av föreningens medlemmar och det tråkiga i hennes förfall, gjordes en skrivelse från föreningen till kommunen. Svaret blev att hon inte kunde ha vatten, eftersom cementbotten hade spruckit och kostnaden för en reparation skulle bli stor.  Men vi fick i alla fall till en uppsnyggning och nu har flickan blommor runt fötterna.  Det är vackert det också. Denna ljuvliga lilla staty står på fler platser i Sverige.

 

 

Toppen av gycklaren på Holmtorget
Toppen av gycklaren på Holmtorget

Utanför gamla läroverket har vi JO Wallin som halvbyst gjord av prof Lundberg.

Selma Lagerlöf av Arvid Backlund som står/sitter efter Faluån ha relativt nyligen fått sin plats.  Att ha en staty över Selma Lagerlöf kändes ju självklart, i och med att hon bott så länge i staden. Och många av hennes berättelser har hon skrivit här. Samma staty står bl. a även i Karlstad, Sunne, Rottneros och Minneapolis. Det blir ofta diskussioner om var statyer skall placeras och hur de skall placeras.  Skall blicken vara vänd åt det eller det hållet.  Många tycker till. Statyn utanför Dalarnas Försäkringsbolag bör också nämnas. Vi uppmanades av Örjan att verkligen gå runt och studera alla fina detaljer som finns på statyn.

 

Gruvarbetaren vid Falu gruva
Gruvarbetaren vid Falu gruva

Det finns också en hel del statyer i våra bostadsområden.  Dessa är i allmänhet beställda av hyresvärden och platsen är given innan statyn är färdig. Det var inte bara statyer som Örjan berättade om.  Det var en hel del reliefer och andra utsmyckningar.  Materialen kan vara bl. a.  brons, cement, plåt, glasfiber och  masonit. Statyer och utsmyckningar skall oftast symbolisera något och mana till eftertanke och fördjupning.  Tyvärr har vi väl alltför bråttom idag, för att ta till oss den skönhet och lekfullhet som finns att tillgå i utsmyckningarna. Vi har också många statyer av vår egen faluskulptör Jörg Jeschke. T.ex gycklaren på Holmtorget och utanför Högskolans entré finns ett verk av Kent Boholm.

 

 

Elisabeth Hesselblad som inom kort kan bli helgonförklarad
Elisabeth Hesselblad som inom kort kan bli helgonförklarad

En intressant relief sitter på Egnellska huset och föreställer Elisabeth Hesselblad. En kvinna som i ungdomsåren bodde länge i Falun, Hon blev nunna i Birgittaorden och kommer troligtvis att bli helgonförklarad under första delen av 2016.

Det finns så otroligt mycket att skriva och säga då varje utsmyckning har en gedigen historia.  Detta är endast ett litet smakprov. Lite smolk i bägaren finns naturligtvis och det gäller vissa utsmyckningar som behöver fräschas upp en hel del för att komma  till sin rätt.

Örjan ville också göra oss uppmärksamma på ett seminarium som kommer att vara en onsdag i varje månad under våren 2016 på Dalarnas Museum. Det kommer att handla om hus i Falun. Ciceroner där kommer att vara Sven Olsson och Örjan Hamrin

 

Bocken Kåre vid gruvan. Blir ofta en spännande bild beroende på himlen
Bocken Kåre vid gruvan. Blir ofta en spännande bild beroende på himlen

Vi som var där tackade Örjan så mycket för att han så villigt delar med sig a sina kunskaper.

PS.  Alla bilder är tagna från Örjans bilder som han i sin tur visade för oss på filmduk.  Därav en något försämrad kvalitet men jag hoppas det går att se ändå- fotograf är alltså Örjan Hamrin. DS