Gamla Falufilmer i urval 11 maj 2016

kvällens guide Pärs Göran Olsson
kvällens guide
Pärs Göran Olsson

En programpunkt tillsammans med Dalarna museum. Jan-Ola Nyström hälsade oss välkomna och berättade lite om varför föreningen bildades en gång i tiden och lite om vad vi gjort fram till nu. Därefter tog Pärs Göran Olsson över.  Göran jobbar med det digitala på Dalarnas Museum och ansvarar för gamla filmer och foton från hela Dalarna.  Det finns en hel del filmer.  Varenda by med självaktning skulle ju göra sin egen historia på film. Så det gäller att rädda allt detta och dokumentera väl. Från Falun finns det en hel del filmer mycket tack vare Sven Nilsson. Det verkar vara en outsinlig källa. Till denna kväll hade Göran vaskat fram ytterligare filmer som inte visats tidigare. Kvällens filmer handlade om 1) Åkeriverksamheten i Falun år 1944. 2) Den stora vårfloden 1916. 3) De tredje filmen handlade fam. Lindström med början år 1942 där pappa Jan själv hade stått bakom kameran.

Alla dessa filmer var väldigt roliga att se.

Så här kan det se ut i framtiden på skärmen innan man vljer
Så här kan det se ut i framtiden på skärmen innan man vljer

Och hur ser då framtiden ut för gamla filmer? Nu finns det DVD att köpa. Dessförinnan var det videoband. Göran spånade med oss.  Med stor säkerhet kommer allt att ligga på ”nätet”. Man loggar in på något som nu heter Vimeo. Där klickar man sig fram till gamla falufilmer.  Ett urval kommer upp och man går vidare genom att välja vad man vill se. Det är inte gratis.  Det kommer att finnas två alternativ, antingen väljer man att hyra i 24 timmar för 59,- eller så köper man hela filmen för 159,-. För att komma åt dessa skatter måste man ha användarnamn och lösenord. Man loggar in sig alltså. En svårighet är också att berätta detta för folk. Hur skall det marknadsföras?Man kan redan nu söka på      Dalafilm.se   Och se en hel del som är upplagt. Jättespännande.

Ja Göran, med medarbetare, har ett gediget och viktigt arbete att göra till allas vår glädje. Han berättade att det tills idag finns 28 filmer från hela Dalarna och mer tillkommer.

Ordförande tackade Göran och vi andra stämde in med en varm applåd.