Arvid Backlundgården i Svärdsjö

Den 17 juni besökte Föreningen Kultur o Miljö i Falun Arvid Backlundgården i Kyrkbyn, Svärdsjö.
Vi hälsades välkomna av Inga A:son Murmester som berättade initierat om skulptören Arvid Backlund och visade hans ateljé och bostad.

Arvid föddes år 1895 i Back Hansgården Svärdsjö som yngst i en syskonskara på fem. När Arvid endast var 9 år dog hans far och modern blev ensam med att försörja barnen. Arvid var klen som liten, han fick TBC och därmed lite svårt att gå. Vid ett tillfälle när han lekte med en pilbåge fick han en pil i ena ögat vilket gjorde honom blind på det ögat. Hans kreativitet fick utlopp i att sitta och tälja i trä och skulptera redan som liten.

Vid ett tillfälle kom de erkända konstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn till Back Hansgården för att bese de vackra dalmålningarna som fanns där. Arvid hade då täljt en katt av en hässjeroa som Zorn fick se och tyckte den var bra gjord av en liten pojke. Som uppmuntran köpte han katten för 100 kr av Arvid, modern tyckte var alldeles för mycket pengar, men Zorn menade att han ville uppmuntra pojken att fortsätta.

Sin skolning fick Arvid genom Hermodskurser och senare Tekniska skolan och Konstindustriella skolan i Stockholm. (numera Konstfack) Konstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn stödde och uppmuntrade Arvid under studietiden. Han fick ett stipendium av Svenska Slöjdföreningen och kunde utbilda sig på Högre Konstindustriella skolan, 1916 – 1919. Därefter åkte han till Italien för att studera vidare, och senare till Danmark. Där träffade han Einar Utzon Frank som blev hans läromästare. I Danmark lärde han sig bl a arbeta i material som marmor och granit. Arvid stannade några år i Danmark, innan han reste hem till Svärdsjö igen.
År 1925 började han fundera på ett hus och började bygga på ett sommarställe. (Gården som sedan blev hans bostad och ateljé genom påbyggnad i flera omgångar). När Arvid var klar med huset började han göra flera kyrkliga skulpturer bl a predikstolen i Nora kyrka. Han gjorde även porträttbyster av Falugrafikerna, vilka alla gick på konstskola ungefär samtidigt med Arvid.

Många av traktens befolkning satt gratis modell, då det ansågs vara ett hedersuppdrag. Även Erik-Axel Karlfeldt och Selma Lagerlöf satt modell för Backlund. För att iordningställa den stora skulpturen av Selma Lagerlöf fick hon sitta modell fem gånger. En, av två originalskulptur, finns i den lilla parken på andra sidan Faluån vid Dalarnas museum och den andra finns i Sunne.

Bland övriga skulpturer som Arvid Backlund gjort kan nämnas Mor och barn, till Falu lasarett. Skulpturen Såningsmannen, gjordes i två exemplar, en som står utanför Svärdsjö kyrka och en finns vid Ultuna, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. På uppdrag av Anders Diös skulpterade Arvid Hårkullan som placerades i Våmhus. För Tidstrands yllefabrik gjordes Väverskorna år 1941.

Hösten 1984 invigdes ett utställningsrum som en utbyggnad av ateljén. Arvid hann se resultatet innan han dog på våren 1985, nästan 90 år gammal. Hans hustru Ester bodde kvar i gården några år och visade ateljén och ordnade separatutställningar av konstnärer från bygden. Numera visas även bostaden som har många tavlor från olika konstnärsvänner. I det inre rummet finns en strof av Karlfeldt målad runt taklisten. Då paret inte hade några egna barn donerades gården till Falu kommun 1975. Kommunen ansvara för underhåll av gården och Svärdsjö hembygdsförening för utställnings- och visningsverksamheten.
Arvid Backlundgården ligger lite avsides men är en pärla och väl värd ett besök.

Ulla Berglund Brasch