Ernst Rolfsgården

Som första aktivitet i höstens program besöktes huset där Ernst Ragnar Johansson, känd som Ernst Rolf, föddes. Huset har adress Styraregatan 28 i Elsborgs äldre delar.

Enligt programmet skulle Rolfkännaren Elisabet Hemström berätta för oss om artisten och gården men dessvärre ramlade hon i en trappa dagarna före och kunde inte medverka. Som ersättare blixtinkallades Örjan Hamrin som även han besitter mycket goda kunskaper i ämnet. Det blev en mycket lyckad och trevlig kväll där den gamle Elsborgskännaren Örjan även blommade ut i anekdoter och personhistorier om andra kända Elsborgsbor.

Ernst Rolfsgården

Ernst Ragnar Johansson föddes i huset på Styraregatan den 20 januari 1891. Fadern var skräddare. Familjen hade tre barn och bodde på fyra olika ställen på Elsborg fram till 1902. Redan som liten sjöng Ernst i den IOGT-loge där föräldrarna var medlemmar. Ernst sjöng och den äldre brodern Birger spelade piano. Uppträdde även på bakgårdar för en 10-öring. Skolgången genomfördes på Falu Högre Allmänna Läroverk. År 1904 började Ernst uppträda mer offentligt (sin debut gjorde han i Surbrunn!). 1906 arbetade han hos Åhlén & Holm i Insjön för att sedan från 1907 vara en etablerad vissångare och bondkomiker. Hans stora idol sedan ungdomen var kuplettsångaren Sigge Wulff och då Ernst behövde ett kort och slagkraftigt artistnamn valde han Ernst Rolf. Rolf var ett mycket stort namn i Norge och det var på Chat Noir i Oslo som han började uppträda i frack.

1917 blev han ledare för Fenixcabareten i Stockholm och från och med 1920 till sin död i tbc 1932 var han Sveriges okrönte revykung med lyxrevyer i internationell klass. Många av hans populära schlager sjungs än i dag som allsånger t ex Bättre och bättre dag för dag och Ju mer vi är tillsammans. Första skivinspelningen gjordes 1910 och under karriären gjorde Rolf 851 inspelningar. Han medverkade också i flera filmer.

Rolf var gift tre gånger (alltid med norska flickor) och senast med Tutta Rolf som var en känd och mycket populär skådespelerska.

Trädgården

Födelsegården på Elsborg är idag ett museum skapat inför byggnadsvårdsåret 1975. Här kan man se en utställning om Ernst Rolfs liv och karriär, titta på bildspel och lyssna på hans musik. Om somrarna hålls gården öppen med kaffeservering.