Dellner Couplers och Vika kyrka den 14 juni

Anna-Karin Eriksson informerar och guidar
Anna-Karin Eriksson informerar och guidar

Den här gången hade vi förmånen att få besöka Dellner Couplers i Vika, som tillverkar kopplingar, bromssystem, ”gångvägar”, dämpare m.m. för persontåg. Vi blev väl omhändertagna av Anna Karin Eriksson som redogjorde för verksamheten och guidade oss runt i lokalerna. Företaget startade 1941. Det började i liten skala och har vuxit till en världsomspännande verksamhet med mer än 500 anställda i 13 länder! 98 procent av tillverkningen går på export!

Huvudkontoret finns i Vika med utveckling, försäljning projektledning och administration. I Vika finns också en verkstad för sammansättning av nya tågkopplingar och renovering av gamla. Antalet anställda är c:a 150 personer, mest ingenjörer. 25 kollektivanställda arbetar i sammansättningshallen.

 

Dellners tågkoppling!
Dellners tågkoppling!

Förr i världen bestod ett tågkoppel av en krok och en ögla och då behövdes kopplare som med risk för liv och lem kröp mellan lok och vagnar. Idag använder man automatkopplingar som inte kräver någon handpåläggning. Lokföraren kan koppla tågen själv!
I Vika är automatkopplingarna huvudprodukten. Komponenterna tillverkas sedan några år i Polen men sammansättningen sker i Vika.  Efter visningen tackade vi Anna-Karin med en varm applåd.  Ännu en gång har vi fått bekräftat att sann entreprenörsanda och företagsamhet som börjar i liten skala kan utvecklas till något stort som ger arbetstillfällen och välstånd!

 

Kaffe i det gröna
Kaffe i det gröna

Efter besöket hos Dellner fick vi fika i vackra Vika och sedan var det dags för ett besök i kyrkan. Bertil Carlsson tog emot och visade oss runt. Vika kyrka har funnits på samma plats sedan tidig medeltid. Den första träkyrkan från 1100-talet brann och ersattes av en stenkyrka på 1200-talet. Den blev för liten och byggdes om till sin nuvarande utformning på 1400-talet.

Sankt Göran och Draken möter oss i vapenhuset
Sankt Göran och Draken möter oss i vapenhuset

Kyrkan är unik. I vapenhuset finns en medeltida träskulptur av Sankt Göran och Draken, en mycket högt värderad konstskatt.

Väggarna är rikt dekorerade med målningar som beskriver händelser ur nya testamentet från början till slut, troligen utförda av lokala konstnärer.

Utsikt från "Gapskullen"
Utsikt från ”Gapskullen”

De målades över under 1700-talet med hittades senare vid en restaurering. Dessutom finns medeltida träskulpturer som plockades ner och gömdes undan på 1700-talet. I stället för att förstöra dem murade man in dem i Gapskullen, en liten läktare för korgossarna.  År 1917, i samband med en renovering, hörde man en ihålig klang från väggen. Man knackade hål och återfann man de dyrbara skatterna!

Så var det dags att avsluta och träda ut i solljuset. Vi tackade Bertil för guidningen. Svenska kyrkan har onekligen ett mäktigt kulturarv att förvalta.