Grafik på Dalarnas museum tis 19 september 2017

Den 19 september genomfördes för medlemmar i Föreningen Kultur och Miljö Falun, en visning av museets permanenta grafikutställning. Annacari  Jadling Ohlsson visade och berättade initierat om de utställda bladen i grafiksalen. Falun betraktas av många som grafikens huvudstad främst genom de fem falugrafikerna Helge Zandén, Stig Borglind, Hans Johansson Norsbo, Olle Hedlund Bull och Axel Fridéll som alla verkade i staden.

Kina och Japan var tidiga med tryckkonsten och här i Sverige startade Konstakademin i Stockholm utbildningar i grafik i slutet av 1800-talet. Det finns olika tekniker för att framställa ett grafiskt blad: högtryck, djuptryck, träsnitt, linolium bl a. De flesta är gjorda i djuptryck på kopparplåt, en torrnål som ristar i plåten. Vanligaste upplagan är 30 exemplar. Etsningar går djupare och då kan man göra en upplaga på 50 ex. De bästa bladen tekniskt sett brukar bli blad nr 5 – 10 i upplagan. Den enda kvinnan som finns representerad i museets samlingar är Ottilia Adelborg. Två tavlor finns utställda där hon arbetat med träsnitt, dessa är färglagda efteråt. Vidare kan nämnas att Hans Norsbo behärskade konsten att rista spegelvänt för att bladen skulle bli rättvända vid tryck. Axel Fridell var en mästare på att göra karikatyrer och få fram spelet mellan ljus och skugga i sina bilder. Ett av hans mest kända blad är Mr Simmons, tidningsläsare. I en egen monter finns Stig Borglinds arbetsbord utställt med nålar, redskap och material som han använde och ligger i en exemplarisk ordning på bordet. Skulptören Arvid Backlund, Svärdsjö har gjort huvuden i brons av de fem falugrafikerna, dessa finns utställda i en nisch i grafiksalen.

Falu Konstgrafiska verkstad som finns på Blindgatan i Östanfors, firar 60 års jubileum i år, 1957 – 2017. I en av salarna i museets stora konsthall finns ytterligare 22, idag verksamma konstnärer/grafiker, utställda. En stor variation på konstverken finns vad gäller storlek, färgsättning, föreställande och abstrakta uttryck. Man kan nu även göra grafik med hjälp av dator. Den konstnärliga ledaren på Konstgrafiska verkstaden idag är Modhir Ahmed. Sedan flera år tar verkstaden emot besökande konstnärer samt barn o ungdomar som är intresserade av att uttrycka sig i konst.

Många flera grafiker finns utställda på Dalarnas museum i den permanenta grafiksalen, vilket är väl värt ett besök för den intresserade.

Vi tackar Annacari som berättade på ett medryckande sätt om dessa delar ur museets konstskatter