Studiebesök hos Falun Bowling & Krog 14 februari 2018

Robin Sjöblom tar emot oss

Nu har Faluns nöjespalats Falun Bowling & Krog haft öppet i ca ett halvår och det var hög tid för ett studiebesök. Onsdagen den 14 februari samlades en stor skara medlemmar på Hälsingtorget för en kort promenad till palatset på Myntgatan 43. I entrén stod vd Robin Sjöblom och hälsade välkommen.

 

 

I bottenvåningen ligger, förutom entréfunktioner, den stora bowlinghallen med 10 banor och en stor bar. Där samlades vi för information om den 8 år långa planerings- och genomförandeprocess som slutade med invigning av nöjespalatset i september 2017. Robins familj har under 10 år drivit en motsvarande verksamhet i Rättvik med mycket lyckat resultat och att göra en likadan satsning i residensstaden har länge känts angelägen.

Kravet på central placering på byggbar mark samt finansiering av byggprojektet var naturligtvis de största stötestenarna för förverkligande. Genom idogt arbete löste sig så småningom båda problemen. Kommunen anvisade mark och iordningställde denna och 5 privata fastighetsägare svarade för finansiering och uppförande av huset genom det gemensamt ägda fastighetsbolaget Sinderstone. Driftsbolaget Falun Bowling & Krog AB är sedan hyresgäst hos fastighetsbolaget. Bygget har kostat 70 miljoner kr att uppföra och utrusta.

Huset kommer inom några år att omringas av bostadsbebyggelse varför extrema krav har ställts på minimering av störande ljud (musik) till omgivningen. Vissa ytterväggar är 70 cm tjocka och specialisolerade. Fönsterytan har minimerats kraftigt. Även brand- och utrymningskrav är mycket högt ställda. Driftsbolaget har 17 fast anställda och ca 30 projektanställda vid större evenemang.

En trappa upp i det 2500 m2 stora huset finns den spektakulära restaurangen med 10 m takhöjd och i direkt anslutning till denna en mindre samlingslokal kallad Kupan (det är den ”svarta lådan” som hänger över entrén).

Genom en rikt dekorerad korridor promenerade vi sedan till den stora dans- och konferenslokalen även den med enorm takhöjd och stor scen. Lokalen kan ta upp till 1100 dansande och 360 personer i biosittning vid föredrag eller konferenser. Vid stora danskvällar arbetar ca 30 personal och 10 vakter. Nattklubben är öppen mellan kl 22 och 02!

Marknadsföring av evenemang sker till ca 80% via sociala medier typ Facebook etc. Besöksfrekvensen har hittills varit mycket god enligt Robin som avslutningsvis hälsade alla varmt välkomna tillbaka.

Med en kraftfull applåd tackade vi Robin Sjöblom för visning och information!

Text: Christer Nyström, Foto: Lars-Erik Boberg