Clas Ohlson, ett storföretag med rötterna i Dalarna

Samling på mässen

Clas Ohlson är ett välkänt varumärke, inte bara i Dalarna utan även i Sverige, Norge, Finland. Butiker finns också i Hamburg och London. Det anrika företaget startades i Insjön 1918 och fyller alltså hundra år i år! Firman startade som en cykelverkstad och fortsatte med postorderförsäljning av böcker och tekniska ritningar. Clas Ohlson är fortfarande familjeägt. Huvudkontor och centrallager ligger fortfarande  i Insjön. Vår föredragshållare Jan Skarner, chefscontroller, har arbetat på Clas Ohlson i 22 år och har goda kunskaper om företagets utveckling.

Jan Skarner

Försäljningen har ökat varje år och alla år har varit vinstgivande. Den första butiken utanför Insjön öppnades 1989. Börsintroduktion följde 1999. Årsomsättningen var 2017 hela 8 miljarder kronor med 4 800 anställda i 225 butiker. Hela 700 personer jobbar i Insjön! Centrallagret där är helautomatiserat. Varorna importeras huvudsakligen från Kina och skeppas till Gävle för vidare transport på järnväg till Insjön. C:a 3 700 containrar tas in varje år. 270 000 lastpallar går ut från centrallagret till butikerna. Eftersom sågverket Bergqvist i Insjön har en omfattande export av Trävaror till Japan finns goda möjligheter till returtransporter.

 

 

Jubileumskatalogen

Clas Ohlson satsar på ett brett och inspirerande sortiment med låga priser och justa villkor för leverantörerna. Servicefunktionen kommer att utvecklas. I framtiden kan man få hjälp med att installera t.ex. robotklipparen eller kalibrera alko-mätaren (mot ersättning). Företaget känner ingen oro för den tilltagande näthandeln. Erfarenheterna från postorderförsäljningen kommer väl till pass. En strategisk översyn pågår och resultaten kommer att presenteras under våren. E-handelsplattformen kommer att utvecklas. Några nya fysiska butiker kommer knappast att etableras. I stället kommer man att satsa på ett bredare varuutbud.

Många frågor kom från en engagerad åhörarskara och Jan levererade klargörande svar till alla.

Vi tackade honom med en varm applåd.