Residenset

residensetByggnaden har ett ganska oanseligt yttre. Den uppfördes c:a 1730 som privatbostad och gjordes om till residens på 1790-talet, med benäget bistånd av Gustav III.

Huset som är byggt av sten, har stått emot alla bränder som har härjat staden och både exteriör och interiör är relativt intakta. Byggnaden ägs av Statens Fastighetsverk och hyrs av Länsstyrelsen.

Många av de ursprungliga tapeterna med originalmåningar finns bevarade.

0305-2Efter en visning av nedervåningen samlades vi i mottagningssalongen i representationsvåningen. Malin Engström, residentets husfru, berättar om byggnaden, inredningen och verksamheten.

Här finns många välbevarade målningar och gustavianska möbler
I början av 2000-talet gjordes en omfattande renovering av hela residenset under ledning av inredningsarkitekten Carita Kull. Gamla möbler har renoverats. Nya möbler har tillverkats i gammal stil. Den gamla 1700-talsmiljön har kompletterats med moderna mattor, möbler och ljuskronor på ett smakfullt sätt.

0305-1Carita Kull har också designat många av de vackra mattorna och denna ljuskrona. Den finns på flera av landets residens och görs i olika storlekar.

En mycket vacker ljuskkrona som skall påminna om en stjärnhimmel.

 

0305-2Residenset används huvudsakligen för representation och inrymmer två moderna kök. I stora matsalen kan man duka för 24 personer vid detta bord. För större sällskap använder man flera mindre bord. Som mest kan 72 personer beredas plats.
Här studerar Margareta den välkomponerade menyn.

 

0305-3Gula salongen är ett konversationsrum. Här intas kaffe efter middagarna och samtalen flödar.
Det är ett vackert rum med stora fönster och generösa ljusinsläpp. På väggarna hänger verk av kända dalakonstnärer.
Kristina har funnit sin rätta miljö.

 

 

0305-4Residenset kan erbjuda övernattning för ett begränsat antal gäster. Den kungliga familjen har givetvis en egen sovavdelning. På bilden syns den kungliga bädden.
I anknytning till rummet finns en modern avdelning med vardagsrum, arbetsrum och andra bekvämligheter.

 

 

Malin berättade för oss på ett mycket personligt sätt som gjorde att vi kände oss som välkomna gäster. Att hon tycker om sitt jobb är lätt att förstå.

Själv var jag extra imponerad av de många vackra ljuskronorna i olika utföranden

Vi förstod att residenset skulle bli ett välbesökt studieobjekt så vi bokade in två kvällar. Det räckte ändå inte till alla intresserade!

 

Malin, vi tackar dig!