VM utan skidor 5 februari

Rony Forsberg
Rony Forsberg

Skid-VM 2015 – mer än bara skidåkning Ett idrottsevenemang idag är mycket mer än bara idrott.  Numera strävar man efter att det skall vara så mycket mer. 50% idrott, 50% kringarrangemang. Det är 4:e gången som Falun får förtroendet att arrangera skid-VM. Det ser inte ut idag som det det gjorde förr.  Då man t.ex på 5-milen drog iväg 2,5 mil rakt uti skogen. Vände och skidade tillbaka.  Idag vill man kunna se åkarna mer Då är det viktigt att man kan göra bra spårdragningar så att publiken får valuta för entrébiljetten. Detta kan man i Falun där vi ligger i världsklass. VM kommer att pågå under 12 dagar 18/2-1/3 Man räknar med: 60 nationer    800 aktiva    200.000 besökare     1.500 mediarepresentanter från hela världen     2.000 volontärer 500 miljoner TV-tittare. Detta om skidor.

Kaffepausen
Kaffepausen

Vi ville ju veta allt om arrangemangen runt omkring VM och Rony berättare för oss på ett  både medryckande men ändå jordnära sätt. Det låter på honom som om allt är möjligt. Och vi tror honom. Nu skall vi i Dalarna överträffa alla förväntningar!

Festivalprogrammet  går under arbetsnamnet ”Culture of Dalarna” Skid-VM skall bli ett skyltfönster för hela Dalarna. Något som skall sätta spår långt efter år 2015. Här skall vi visa upp vår musik, vår närproducerade mat, vår design, våra konstnärer, våra hantverkare vår arkitetur, vårt foto mm mm    Ambitionerna är höga. Det skall finnas något för alla, även för en 19-åring som hatar snö.

Konkret kommer detta att bli. Falugatan stängs av. Ett salutält skall uppföras där och våra lokala matleverantörer skall visa och sälja sina produkter. Gamla Posten-parkeringen kommer att bli ett jättestort Rock,n Roll-tält med musiker från Dalarna.  Tanken är att man skall kunna kanalisera många festare till detta tält. Det kommer att vara öppet kl 17-01 Hela Promenaden och Svärdsjögatan kommer att stängas av för all trafik och där kommer samtliga kommuner att visa upp sig med sin konst, musik, hantverk mm. En fototävling kommer att utlysas och vinnande alster kommer att visas på stora skärmar  (3x4m) efter gatorna. Gångvägen mellan City och Lugnet skall bli lustfylld och lättgången. Vill det sig väl kommer det att bli ett skidspår längs Svärdsjögatan.  Visst vore det häftigt! Längs Å-rummet kommer vi att ha ljussatta isskulpturer (in motion) som en konstnär från varje kommun skapar. Snöskulpturer uppförs i Vasaparken. Uppe vid Gruvan kommer det att hända saker. I skrivande stund inte helt klart.

Mera kaffepaus
Mera kaffepaus

Mycket kommer att ske på Stora torget  –  Medal Plaza. Flera arenor byggs upp. Alla prisutdelningar kommer att ske där och det blir på kvällstid, på catwalken som man bygger upp. Flera bildscener med ljusprojiceringar på Stadshusväggen. TV kommer att göra en storsatsning med direktsändningar varje kväll mellan kl 19-21. Reportrarna kommer att sitta  i en inglasad TV-studio och kommentera dagens händelser och de skall inte bara prata skidor utan även rapportera om vad som övrigt har tilldragit sig. Förhoppningsvis kommer alla butiker att hålla öppet till sena kvällen.

Logistiken med alla transporter måste lösas. Parkeringar måste fixas runt om i Falun och direktbussar från dessa till centrum och Lugnet. Direktflyg kommer dagligen mellan Gardemoen och Dala Airport i båda riktningarna. Ja här gäller det att tänka till.  Alla övernattningar som skall till. Bl a kommer 5-10.000 norrmän att tälta i Åsbobacken, De´ni Kan vi lägga en Finlandsfärja i Tisken? Eller i alla fall i Gävle hamn?  Kan SJ bidra med sovvagnar uppställda på Grycksbobanan? Och alla ni som inte vill vara med om kalaset, har ni möjligheter att hyra ut så hör av er till Skid-VMs organisation.

Vi var många som ville lyssna till Rony Forsberg (event manager) så tyvärr fick inte alla plats. Under föredraget gjordes en liten kaffe-med-bulle-och-kaka-paus där vi fick sprida oss i de vackra herrgårdsliknande salongerna.  Efter föredraget fanns tid för frågor men det kom inte så många vilket tyder på att det Rony berättade hade varit uttömmande.

Tack Rony för att du kom

Med Skid-VM 2015 som motor skall vi lyfta Dalarnas kulturlandskap ännu högre