Dalarnas Försäkringsbolag. Visning av konstsamlingen

Olja av Zorn

I isande kyla och bitande vind stod vi tätt sammanpackade och förväntansfulla utanför utanför Dalarnas Försäkringsbolags (DFB) huvudentre. Vi sökte värme och skydd av varandra. Då dök en ”barmhärtig samarit” upp och manade oss att följa henne. Vi skulle begagna oss av sidoentrén.

 

 

Vd Anders Stigers vid akvarell av Zorn
Vd Anders Stigers vid akvarell av Zorn

Väl inne i värmen möttes vi av ytterligare värme i form av Anders Stigers, vd på DFB, som hälsade oss välkomna. Vi var där för att se konst och konst fick vi se. DFB:s konstsamling fick sin början 1972 då dåvarande vd:n Karl-Erik Liljegren hade en stund över innan tåget skulle gå från Stockholm till Falun. Han besökte då en konsthandel och såg en Zorn som var till salu. Detta måste vara ödesbestämt. Nog skulle väl Zorn hem till Dalarna och inte hamna utomlands eller så. Tanke och handling blev nu samma sak. Två målningar inköptes. En Zorn och en Arborelius. Båda till priset av ca 130.000,- De flesta konstverken inköptes under 1970-talet.

 

 

Ibland blev det trångt i gångarna när alla ville se
Ibland blev det trångt i gångarna när alla ville se

Nuvarande samling består av ca 50 konstverk, främst av Zorn och Carl Larsson men även andra konstnärer är naturligtvis representerade. Där finns bl a en osignerad Bruno Liljefors. Vi fick reda på att Bruno aldrig signerade sina tavlor förrän köpet var klart och tyvärr hade han gått bort strax innan detta köp gjordes. Men dess äkthet är styrkt på annat vis. Vi gjorde en rundvandring och fick samtidigt en presentation av Anders som vi förstod brann för ”saken” – att rädda, i första hand dalakonst, till Dalarna. Det bjöds på kaffe och kaka i salongerna och därefter var det fritt fram att åter gå igenom på egen hand och studera härligheten. Ja nog var detta besök värt att frysa en stund för.

Vi tackar DFB och Anders Stigers som så generöst delade med sig av sin konst. Studiebesöket var maximerat till 30 personer så alla som ville vara med fick dessvärre inte plats.