Historiska nedslag i Faluns musikliv-Officersmässen 3 april

Vi börjar samlas runt Christer
Vi börjar samlas runt Christer

Musiken – en av de stora sköna konsterna Vi fick en gedigen genomgång av Christer Eklund beträffande musiklivets utveckling i Falun.   De flesta inspelningarna som vi fick höra har Christer spelat in själv.  Han kom till Falun 1981 då han var med och startade Falu kammarkör. Från den tiden har han deltagit i stadens musikliv till 100% som sångare arrangör, inspelningstekniker med mera. Han betecknar sig själv som tenoral baryton.

Här sksymtar vi Christer bakom blommor och åhörare
Här sksymtar vi Christer bakom blommor och åhörare

Det äldsta exemplet på musikliv i Falun är Dalregementets igenkänningssignal från 1600-talet. Om det var tänkt som musik eller om det var den tidens sms kan man fundera över.  Men en musikslinga var det och den fick vi höra.  Sedermera sattes olika texter till slingan.  Bland annat en snapsvisa som Jan-Ola spontant framförde med bravur.

(Per-Ola Söderlund och Lennart Franzén har skrivit en bok ”Dalregementets musikkår” för den som vill veta mer. Med boken följer en CD-skiva med mäktiga marscher. Den finns att köpa på Dalregementets museum. Öppet tis+lör kl 13-17).

Samling runt kaffebord
Samling runt kaffebord

Som exempel från 1700-talet fick vi höra Bach (naturligtvis) framföras i Kristine kyrka.  Nu brusade orgelmusiken ordentligt i Officersmässen. Även folkmusik fanns redan på 1700-talet och den fick gestaltas av den s.k. Sexdregasamlingen.   1845 skrällde vi till med att framföra Haydns SKAPELSEN och den framfördes i Stora´s Magazinssalen, numera Bergslagssalongerna.  Kyrkan var inte att tänka på 1845. Detta gav genklang över hela Sverige. Att vi vågade.

Vi fick dock  vänta ända till långfredagen år 2000  innan Matteuspassionen av Bach framfördes i Falun. Detta gjordes då under Mats Åbergs ledning.

Så guidades vi framåt i historien med nedslag lite här och där. Vi fick höra prov på ett musikstycke som framfördes dels på Dalateatern och dels i Kristine kyrka. Vilken klang föredrog vi?

Vi fick höra också höra prov på populärmusik och folkmusik. ”Gränslöst” är en stor ensemble bestående av ungdomar som spelar folkmusik. Härliga arrangemang med varierande taktslag och rubbade rytmer.  Gruppen firar f.ö. 25-årsjublileum i år.

Här njuter Ann-Charlotte och Harriett av kaffe, omgivningen, varandra och muskiken
Här njuter Ann-Charlotte och Harriett av kaffe, omgivningen, varandra och muskiken

1989 bildades Falu sinfonietta, sedermera Dalasinfoniettan.  Från början var repertoaren mer varierad än idag, till exempel med  underhållningsmusik, vilket Christer påpekade är en bra inkörsport till klassisk musik. Han saknar den i dagens repertoar.  Bland Falu sinfonietta fanns också fem blåsare (Falu Blåsarkvintett) som gjorde egna spelningar. Dessa fick stor uppskattning även i Europa och USA. Sådant går inte att realisera idag.

Vi fick också bekanta oss med flera personer med internationell karriär som har starka kontakter med Falun,  Anna Larsson, Maria Fontosch, Lars Roos, Daniel Röhm med flera.

Att lyssna på Christer när han kommenterar sina musikexempel är både underhållande och kunskapsberikande. Han skapade en mysig atmosfär som fortsatte under fikapausen.

Avslutningsvis fick vi höra Christer själv sjunga en gammal norsk folkmelodi av Grieg.

Jan-Ola tackade Christer som fick en lång och varm applåd av publiken