Norhaga 20 och 21 maj

Huset sett från sjösidan
Huset sett från sjösidan

Vi besökte en verklig pärla bland Faluns kulturskatter. Vi visste att intresset skulle vara stort varför vi från början bokade två kvällar. Ändå fick beklagligtvis inte alla plats .
Clas Yngström tog emot oss och förevisade sitt hem Norhaga, naturskönt beläget i Hinsnoret vid sjön Liljan, som är en vik av Runn.

Bild från framsidan.  Här kan man skönja sjön rakt genom huset
Bild från framsidan. Här kan man skönja sjön rakt genom huset

Norhaga anlades mellan 1901-1908 av Clas farfar, som ärvde en del pengar efter sin far, brukspatronen Carl Johan Yngström. Farfar var också studiekamrat med den kände arkitekten Lars Wahlman, som har ritat hela Norhaga med alla detaljer inklusive möblemang och utsmyckningar, lampor, ljusstakar och väggmålningar. Ett verkligt allkonstverk! Vi kan se att han gjorde detta med stor glädje.  Byggnadsstilen är klart nationalromantisk. Påminner lite om Zorngården.

Trappan ner mot sjön
Trappan ner mot sjön

Vi började med en visning inomhus och Clas berättade om Norhagas tillkomst och pekade på många detaljer i utsmyckning av väggar och tak och berättade sakkunnigt om möblerna och övriga inredningsdetaljer.
Det är inte ett museum vi besöker. Clas och hans fru har satt sin personliga prägel på väggar, golv, mm. Egna minnen från resor och Clas´ yrkesroll som musiker syns tydligt.

Clas berättar om detaljer inne i huset
Clas berättar om detaljer inne i huset

Efter inomhusvandringen njöt vi kaffe och smörgås som Stig och Ulf hade fixat.

norh08
exempel på takmålning

Fastigheten innehåller utöver huvudbyggnaden bland annat tvättstuga, badhus, källare, utedass, hundkoja och ett ”tempel”, allt uppfört i en enhetlig stil med samma påkostade och gedigna utförande. ”Templet” var extra spännande. Clas hade stegrat våra förväntningar. I stället för hedniska avgudabilder och offeraltare fann vi en mängd uppstoppade fåglar och bekväma bänkar. Perfekt för jakthistorier

 

Tempelvandring
Tempelvandring

Byggnaderna är utspridda över en stor areal vilket gjorde att vi fick traska runt på igenvuxna stigar som tidigare hade varit bekväma trädgårdsgångar. Men vi klev på med friskt mod och stor glädje. Vi kunde se spåren efter överdådiga trädgårdsanläggningar, där Clas med syskon och kusiner levt vilda lekar.

Det underbara badhuset
Det underbara badhuset

En hel del bryggor skulle också besökas. Lite extra spännande blev det när vi skulle ut till Badhuset för till vänster på bron fick vi absolut inte gå för där var det ruttet. Och när vi skulle gå tillbaka, vilket var då vänster?

Den underbara vackra tvättstugan
Den underbara vackra tvättstugan

Clas bad oss också att tänka oss in i alla dessa personer som levt, besökt och verkat på anläggningen.
I början av 1900-talet var tjänstestaben stor. Kläderna helt annorlunda, herrarna i prydliga
kostymer med fluga och damerna i långa svepande klänningar med yviga hattar. Och med Clas´ berättarförmåga hade vi lätt att se bilderna framför oss.

Hemlighuset med 9,5 sittplatser
Hemlighuset med 9,5 sittplatser

Norhaga används fortfarande som privatbostad. Underhållet bekostas av Clas med fru och utförs enligt anvisningar från sakkunniga antikvarier och byggnadsvårdare. Skötsel och underhåll verkar vara ett heltidsjobb och boendet ett sätt att leva. Man måste beundra paret Yngströms engagemang för att bevara denna kulturskatt.
Fester och kalas sker fortfarande. Bl a kommer dottern i huset att bjuda med sina vänner från konstskolan i England över midsommar. Så husen lever vidare i den ursprungliga andan.
.

Ett litet glädjeskutt över den översvallande  publikovationen
Ett litet glädjeskutt över den översvallande publikovationen

Frågan om Norhagas framtid ställdes givetvis. Det är knappast rimligt att hela ansvaret för underhåll och skötsel skall bekostas med privata medel. Kanske kommer Norhaga i framtiden att öppnas för allmänheten och bekostas med allmänna medel?

Vi kände oss priviligierade över att vi fått besöka detta paradis en vacker försommarkväll och vi tackade Clas för hans trevliga guidning och för att han så gästfritt släppt in oss i sitt hem.

En stor Bamsekram till Clas
från oss alla