Christoffer Polhem, teknikern och människan.

Fil dr Michael Lindgren i talarstolen
Fil dr Michael Lindgren
i talarstolen

Med mycket humor och stort kunnande berättade fil.dr. Michael Lindgren för en stor skara åhörare om Christoffer Polhem. Det är i år 350 år sedan P föddes. Ett jubileum som uppmärksammas över hela Sverige.

P föddes på Gotland, blev faderlös vid 9 års ålder och flyttade då till en släkting i Stockholm. Sin första anställning fick han 12 år gammal hos riksrådinnan Margareta Wallenstedt i Vanstad, Stockholm där han blev inspektor vid 17 års ålder. Han visade tidigt intresse för mekanik och konstruerade till exempel en automatisk stekvändare (se bild).

Jubilaren själv i talarstolen
Jubilaren själv
i talarstolen

Trots att han inte var adlig fick han, tack vare sin begåvning, inträde vid Uppsala Universitet vid 25 års ålder. Villkoret var att han skulle laga klockan i domkyrkan. Det fixade han med bravur, trots att det var ett komplicerat astronomiskt verk. Polhems rykte växte och han fick ett uppdrag av Fabian Wrede att bygga gruvmaskiner för att sovra i rasmassorna i Falu Gruva efter det stora raset. Han byggde en modell som han förevisade för Carl XI. Han förklarades därefter vara ett tekniskt geni och beviljades livstids pension på 400 daler silvermynt.

Polhems stekvändare
Polhems stekvändare

Polhems avancerade tekniska maskiner slog omgivningen med häpnad. Han blev konstmästare i Falun och startade en skola för teknisk utbildning år 1697. Polhems tekniska alfabet lade grunden både för Chalmers och KTH.

År 1699 startade han Stjärnsunds bruk. Han började med att bygga en unik damm av trä för vattenkraften. Tsar Peter den Store skickade en spion till Stjärnsund och konstruktionen fick många efterföljare i Ryssland. I Stjärnsund tillverkade han kugghjul till klockor, lås, tallrikar, kompletta ur med mera, allt med en avancerad automatiserad teknik.
Det gick dock inte så bra med försäljningen. Man måste komma ihåg att tiderna var hårda. Nöd, fattigdom och krig plågade allmänheten. Dessutom fanns ett skråväsen som motarbetade all utveckling. Vidare förekom industrispionage, många av hans ideer blev stulna. Patentskydd var ett okänt begrepp.
Polhem blev dock rik på sina maskiner. När krafterna började tryta köpte han en herrgård på Hornsgatan i Stockholm, men någon vila blev det inte. Han ägnade sin tid åt att konstruera Slussen, ett arbete som efter hans död fullföljdes av sonen Gabriel.
P dog 1751 och begravdes i Maria kyrka.

0413-5
Polhemslåset
fortfarande aktuellt

P var ett stort geni. Hans uppfinningar och konstruktioner lever fortfarande kvar. Till exempel fungerar hans sinnrika lås ännu idag enligt samma principer.

Michael Lindgren är bäst i världen på Christoffer Polhem! Han kan till och med tolka P:s slarviga handstil på Gotlandsdialekt från 1700-talet. Han kan dessutom locka till skratt och har en lättsam framtoning av ett ganska tekniskt komplicerat ämne.