Stenslund 16 september

Vi träffades på Officersmässen för att lyssna till Jan Persson som berättade om stadsdelen Stenslund i Falun, där han har bott sedan barnsben. Han har medverkat vid utgivningen av en bok om Stenslunds historia. Boken såldes tyvärr slut direkt när den kom från trycket. Har man tur kan man kanske finna den på något antikvariat. Vi fick en levande beskrivning av innehållet.

bild
Jan Persson (th) visar sin bok

Stenslund var ända fram till 1800-talets mitt obebyggda betesemarker i stadens utkanter. År 1862 uppfördes en skyttepaviljong för Falu Skarpskytteförening. Skjutbanan blev omodern när gevären blev moderna. Verksamheten flyttades till Myran 1902. Samtidigt flyttade Stenslunds första invånare in. Han hette Erik Bonde och ägde ett åkeri. Inflyttningen tog fart under 1900-talets första decennier. En känd näringsidkare var Emma Dahlgren. Hon öppnade affär och bageri. Verksamheten övergick 1952 till Konsum och senare till ICA.

Jan visade kartor över området, de äldsta från 1600-talet. Dessutom fick vi se många roliga fotografier från 1900-talets början och fram till 1950-talet. Vi fick också en levande beskrivning över verksamheter som förekommit i Stenslund. Ättiksfabriken som lades ned 1971, var kanske den viktigaste arbetsgivaren. Dessutom fanns en mängd enskilda näringsidkare som till exempel åkerier, plåtslagare, snickerifabriker, tvätteri, stenhuggare, kaninuppfödare, taxirörelse, handelsträdgård med mera med mera.

bild
Kaffepaus

Där fanns också gott om fritidsaktiviteter så som dansbana, tivoli, olika idrottsverksamheter, en hoppbacke med landningsbana på Skålpussen. Givetvis fanns också skola och bibliotek. En bystuga uppfördes år 1944 för alla gemensamma aktiviteter. Sammanhållningen mellan Stenslundsborna har alltid varit god.

Stenslund är för många falubor en tämligen okänd stadsdel. Den ligger fortfarande lite vid sidan om. 1950-talet känns inte särskilt avlägset för många medlemmar i Föreningen Kultur och Miljö. På den tiden var Stenslund fortfarande en by i stadens utkant, i stort sett självförsörjande. Tiderna förändras och utvecklingen går fort!
Vi tackade Jan med en varm applåd för ett intressant och tankeväckande föredrag.