Nya biblioteket vid Högskolan tis 14 okt 2014

Här i den stora generösa foajén samlas vi förväntansfulla
Här i den stora generösa foajén samlas vi förväntansfulla

Vi var över 70 personer som hade anmält vårt intresse till denna aktivitet. Och från Bibliotekets sida var det inga problem utan där ställde man upp med personal efter vårt behov.

Från huvudingången möts vi av denna storslagna anblick
Från huvudingången möts vi av denna storslagna anblick

Det hade länge funnits ett önskemål om ett nytt bibliotek och 2009 fattade man beslut i frågan.  En arkitekttävling utlystes och uppdraget gick till tre unga danska arkitekter.  Att det blev ett vackert bibliotek syns och allt eftersom vår rundvandring framskrider märker vi också ett det är funktionellt.  Vid första anblicken ser vi bara ett stort ljust utrymme, där känslan är hisnande och man undrar

– Var är alla böckerna?

Stora utrymmet sett från andra sidan
Stora utrymmet sett från andra sidan

Men dessa kommer fram vid vår rundvandring.  Man är ju mer van vid att bibliotek har hela utrymmet fullt med rader av hyllor där böckerna trängs på båda sidor och man smyger omkring för att hitta godsaker. Men så var det inte här.  Det är naturligtvis nya tider även för biblioteken och information får man mycket genom digitala kanaler.  Sökskärmar finns det gott om. Vid t.ex en skärm kunde man läsa jordens samtliga tidningar. Jo det är säkert!

Vi var här i sena timmen men här sitter tre flitiga och studerar i ett av alla dessa grupprum
Vi var här i sena timmen men här sitter tre flitiga och studerar i ett av alla dessa grupprum

Här finns 90 tusen tryckta alster och när det gäller elektroniska alster är tillgången oändlig.

Biblioteket är byggt för många olika verksamheter.  Det stora utrymmet är också för föreläsningar, boksläpp, konstutställningar mm. T.o.m. en körkonsert har framförts p.g.a. den fina akustiken. Det ekar en del i det stora utrymmet men kommer man under taken längs väggarna blir det helt annorlunda. För runt dessa väggar på de olika våningarna finns det ett oändligt antal mindre grupprum, många av dem helt ljudisolerade.  Där studeras det flitigt och är för det mesta helt fullsatta på morgnarna. Även små filmsaler finns. Det mesta av utbudet är för studenterna allena.  Allmänheten har naturligtvis tillgång till mycket men viss information får man endast studera i biblioteket.  Man får alltså inte ta med vad man vill hem.  Men i sådan miljö kan man stanna länge.  Blir man hungrig finns det tillgång till mat.

Här den vackra fasaden som ibland fått lite spydiga kommentarer som -Varför har ni ine tagit bort byggnadsställningen? Mern saken är att hela fasaden är ett konstverk, så det så
Här den vackra fasaden som ibland fått lite spydiga kommentarer som
-Varför har ni ine tagit bort byggnadsställningen?
Men saken är att hela fasaden är ett konstverk, så det så

Personalen vid Högskolan har alltid fått höra att den ligger bakom Scandic.  Ambitionen är  att när man frågar efter Scandic så skall man säga att det ligger framför Högskolans bibliotek.

En vacker byggnad och en rik kunskapsbank i Falun som alla i Dalarna kan vara stolta över

 

Ett stort varmt tack till Kurt Byström, Inge Karlsson och Hans Danelid för visningen