Förlagssystem

Böcker ända upp i taket på centrallagret
Böcker ända upp i taket
på centrallagret

Wow! Det var häftigt. Vi var närmare 50 personer som hade kommit till studiebesöket hos Förlagssystem vid Tallenområdet. Tänk att få komma innanför väggarna på detta väldiga komplex som man har sett ta form och förundrats över.
VD:n Per-Olof Hamrin tog emot oss och gav en presentation av företaget och dess framväxt. Det startade 1989 och har växt med ca 15% om året fram till dags dato, oftast genom företagsköp. Ägare är familjen Wahlström. En och annan minns nog Wahlströms ungdomsböcker som vi läste med glädje.

En liten del av det väldiga utrymmet
En liten del av det väldiga utrymmet

Förr fanns det fyra stora lager runt om i landet, vilket var ohållbart i längden. Funderingar och analyser att slå ihop dem till ett enda stort centrallager påbörjades. Placering i Falun var ett av alternativen. I september 2009 bestämde man sig för Falun, mycket beroende på att här finns kunnig personal sedan tidigare. I december samma år togs första spadtaget. Bygget stod färdigt 2011 och inflyttning skedde. Under detta tak sker nu lagerhållning och logistik. Man skickar ut ca 25.000 miljoner boktitlar om året! Logistiken är fantastisk. Det blir aldrig fel och någon bok går aldrig sönder.

Ytan är 33.000 kvm. 12 meter högt till tak! Byggnaden värms upp med fjärrvärme och är byggd i sten vilket gör att det isolerar bra. Varmt på vintern och svalt på sommaren! Det är så stort så att vissa trafikregler måste tillämpas när man kör runt med truckarna. Just nu är det 205 anställda, de flesta ungdomar.
När allt stod klart och alla arbetsbodar var borta kom KF Media och ville vara med på ett hörn. Så tillbaka med alla arbetsbodarna och nu bygger man ut med ytterligare 11.500 kvm. Beräknad inflyttning mars 2012. När tillbyggnaden är klar behöver man anställa 130 personer till.

Jan-Olof berättar under  rundvandringen
Jan-Olof berättar under
rundvandringen

Vi fick också göra en rundvandring genom hela lokalen, i det stora lagret där böcker staplas ända upp till himlen (kändes det som) samt i packningslagret och packningen. Vid vår vandring genom packningslagret kunde vi se många boktitlar. Det var som en jättestor godisaffär för oss bokälskare. Det var också full verksamhet på lagret och vid packningen så vi blandade oss med personalen. Här kunde vi se hur Joyce Carol Oates kom farande på bandet. Spännande!
Man har tre högsäsonger, bokrean i februari, höstens nya böcker och julförsäljningen.

Efter rundvandringen blev vi bjudna på kaffe och saffransbulle. Nu fick vi också tillfälle att ställa frågor. På Förlagssystem är man övertygad om att pappersboken är en bra produkt och har en framtid. Och som en av våra deltagare så riktigt sa :

-Det måste lukta bok. Det gör inte en läsplatta.