Musikkonsevatoriet i Falun 8 december

 

 

Nu börjar vi samlas
Nu börjar vi samlas

 Musikkonservatoriets hus byggdes som en privatvilla av Oskar Herdin år 1904. 1983 flyttade Musikkonservatoriet in och i dessa lokaler trivs man alldeles förträffligt. Vissa tillbyggnader har gjorts men hemkänslan finns kvar.

Här finns möjlighet att öva alla

Douglas och Alexander "in action"
Douglas och Alexander ”in action”

kvällar då man har öppet till kl 23.00. Detta är uppskattat av eleverna som oftast inte är från Falun. Man bor inte i huset utan man hyr in sig lite varstans i staden. De som har för vana att hyra ut till musikeleverna fortsätter gärna med det år efter år.

Rektor Gabriel Lindberg och musiklärare Anna-Karin Hagegård tog emot och gav en kort introduktion om skolan. Därefter blev det elevuppvisning. Douglas på vibrafon och Alexander på marimba (gjord av rosenträ) satte oss snabbt i härlig stämning genom att spela ett polyfont verk av Bach. Instrumentens olika klangfärger framhävde den sinnrika polyfonin på ett utmärkt sätt som gjorde Bach rättvisa.

Ingela kompar
Ingela
Annika
Annika
Ellen
Ellen
ylva
Ylva

 

 

 

 

 

Vi väntar med spänning
Vi väntar med spänning

Därefter rullades dessa instrument åt sidan för att ge plats åt tre fantastiska sångelever. De framförde var sin sång ur den klassiska repertoaren ackompanjerade på piano. Efter detta härliga musikaliska inslag fortsatte Gabriel och Anna-Karin med att låta eleverna berätta om sina villkor. De fortsatte sedan sin redogörelse om Musikkonservatoriets historia och nutid. Här finns utbildningar för alla instrument som behövs i en symfoniorkester. Man kan ta emot 60 gymnasieelever och 28 eftergymnasieelever. 90% av de elever som kommer från Falun blir sedan antagna vid Musikhögskolor. Den höga procentsatsen visar att man håller en mycket hög klass på sin utbildning. Vid inträdesprovet till Falun får man visa sina färdigheter på sitt instrument och att man har ett bra gehör. Den utbildning som är mest efterfrågad är sång. Därefter fiol. Däremot har man svårt att få blåsare, vilket är en allmän trend just nu. Det är synd. Hoppas att den trenden vänder. Själv är jag mycket svag för blåsinstrument.

Pukor
Pukor

Samarbete förekommer flitigt med t.ex. Dalasinfoniettan. Vårkonsert och julkonsert ges varje år och en gång i månaden är det elevkonserter. Missa inte det.

På skolan kan man söka följande linjer

KLASSISKT – JAZZ – FOLKMUSIK-   KOMPOSITION/ARRANGEMANG

Oskar Herdins barnbarnsbarn, Susanne Ronge, var med och kunde berätta om huset och om släkten Herdin. Hon hade också med sig gamla fotografier från den tiden. Detta blev ett litet extra plus, framförallt för Gabriel och Anna-Karin som snabbt önskade sig kopior.

Cembalo, tillverkad och utsmyckad i Italien.
Cembalo, tillverkad och utsmyckad i Italien.

En rundvandring tog sin början. Ner i källaren till alla slagverk. Där står dom i flera rum tätt packade. Måste vara en härlig ljudnivå där nere. Upp till övre våningen där stråkundervisningen har sina rum. Så också sånglektionerna. Två flyglar av hög kvalitet står av förklarliga skäl i entrevåningen. I utbildningssyfte är det perfekt att äga två flyglar bredvid varandra.

Efter en fikapaus drog vi oss åter in i ”salongen” där ytterligare frågor kom från deltagarna. Jodå, dom allra flesta kan efter utbildning försörja sig på musiken även om det är få som når dom allra högsta stjärnjobben.

Och plötsligt när vi satt där och hade det väldigt trevligt började det höras underbar sång på avstånd. Alla tittade vi på varandra. Är det några som övar så det hörs ända hit. Men… sången kom närmare och närmare. Jo, dom kommer till oss. Och minsann, ett Luciatåg med otroligt vacker sång av framtida stjärnor trädde in i ”salongen” och sjöng bara för oss!

Vi blev rejält tagna men jag tror att lärarna blev ännu mer tagna. – Ja sådana är dom våra spontana elever. Vi visste absolut ingenting. Men men, improvisation ingår i undervisning hade vi fått lära oss tidigare under kvällen. Deras sång och framträdande kan du se om du klickar på ”Luciatåget”

 

Vår v.ord Eric Uhrbom tackade Anna-Karin och Gabriel för en helskön afton och överlämnade lite lenande honung för gyllene strupar