Studiebesök på SVT Dala

0514-1Vi var 35 stycken som hade samlats utanför SVT:s nya lokaler i Egnellska huset för ett studiebesök. Vädret var kallt och Karin kom och släppte in oss i värmen.

Väl inne tog Anders Hansson över värdskapet.
Vi fick lite historia och från och med 1994 blev det Gävle-Dala som lokalnytt heter idag. Redaktionen består av en medarbetare i Sälen, tre i Gävle, en i Hudiksvall och sex och en halv i Falun.
Lokalen är på 9.000 kvm och finns på två våningar. även programproduktionen för teckenspråksverksamheten finns i Faluns lokaler. Vi är över 80.000 personer i Sverige som har stor glädje av den produktionen. 10 personer arbetar med den verksamheten.

0514-2Att Anders har deadline i ryggmärgen syns tydligt på bilden. Han hade järnkoll på sändningstider utan att en gnutta nervositet kunde skönjas. Vi var ju många att ha koll på. över 20 år i branschen har satt sina spår på ett positivt sätt. GävleDala jobbar enbart med nyhetssändningar vilket vi var många som beklagade. Det producerades ju en hel del uppskattade program härifrån. Men men nu har det centraliserats till Stockholm. Vissa program görs även i Göteborg, Malmö och Norrköping.

 

 

 

0514-4Vi fick en genomgång över hur sändningarna går till. Själv har jag alltid varit övertygad om att studion kryllade av folk.
Men icke.
I studion är programledaren ensam med sitt manus bakom en väl tillsluten dörr. Till hjälp finns ett manus samtidigt går det att läsa texten i en monitor bredvid Kameran vad som skall sägas. Vilken kamera spm är aktiv vid speciallt inslag står i Manuset samtidigt så tänds en lampa på den kamera som är aktiv. Detta går man igonom innan sändningen.

 

0514-5Det finns fyra kameror i studion och i en av dem har vi lyckats fånga några av våra deltagare.
Vad som kommer att hända med den filmen vet jag inte

 

 

 

0514-3Desken eller hjärtat av verksamheten. Här görs kvällens program upp, Vad som skall sändas, vem som skall göra vad. Nyhetsredaktören bestämmer i samråd med övriga. Platschef och ansvarig utgivare är Nina Funke. Lite obemannat över natten men det finns alltid någon som har jour. Och nästan alltid är det Bengterik Busk som har den.

 

0514-6Vi fick också möjlighet att kika in i kontrollrummet inför sändningarna. Halva gruppen kl 18.10 och andra halvan kl 19.15 Kontrollrummet var bemannat med tre tekniker varav en hade kontakt med den ensamma programledararen i det slutna rummet.
Som synes på bilden var det många kameror som man kunde se samtidigt med olika program varav en kamera följde den egna sändningen.

 

Vi tackar SVT Dala och Anders Hansson med medarbetare för en intressant kväll.
Nu kommer åtminstone jag att se med lite andra ögon när jag tittar på lokalnytt.