Textila skatter i Kristine kyrka onsdag 11 februari

P1010408. Kristine ka. 2015-02-11. - Kopia

 

Vi samlades andäktiga i Kristine kyrka för att på nära håll få se Kyrkans textila skatter.  Kyrkvärden Anders Brunnstedt och prästen Svante Nyberg tog emot oss.,

Anders berättade om klädedräkten som prästerna bär.  Vad de olika färgerna betyder, och vid vilka högtider man använder de olika textilierna.

Ett tiotal mässhakar och korkåpor var utställda samt en del av kyrkans silverskatt. Silvret bestod av både nytt och gammalt

Kristine kyrka har bl a en mässhake från 1666 gjord i sidenatlas. Den mässhaken syns direkt under predikstolen.

Även om man är rädd om dessa textilier så måste de förnyas och det är då kvinnorna kommer in i bilden. Det är framför allt kvinnorna som  designar och syr upp dessa fantastiskt vackra skapelser. Tygerna man använder kommer ofta från Italien fick vi veta. I det här sammanhanget bör vi nämna Alice Lunds textilier i Borlänge som har gjort en hel del till våra kyrkor runt om i landet.

Som avslutning fick vi gå runt och titta ordentligt på dessa fantastiska skatter.  Ja, det är mycket vackert som har skapats i religionens namn.

Vi tackar varmt Anders och Svante för all den tid och möda dom har  lagt ner för att vissa oss sina skatter

Ps.  Den fina bilden ovan har vi fätt av  Stig Westberg som har satt ihop tre bilder för att skapa detta fantastiska panorama.